Hvitløk og hunder -myter og sannheter.

av | okt 24, 2017 | Helse og ernæring

Vi har solgt produkter basert på hvitløk til hunder og katter i over 30 år og vi får stadig spørsmål om dette er trygt. Mange har hørt og lest at hvitløk er giftig for dyr og er derfor meget skeptisk. Vi på den andre siden har i 30 år erfart alle de positive effektene hvitløk har på våre kjæledyr og mener derfor at det er på tide med en skikkelig opprydding en gang for alle, hva er myter og hva er sannheter.

Hvitløkens historie

Man tror at hvitløken opprinnelig stammer fra Asia hvor den har blitt kultivert i minst 5000 år. I Norge har vi skriftlige spor tilbake til 1500-tallet som viser at hvitløk har blitt brukt i folkemedisinen.
Det var Louis Pasteur (mikrobiolog) som i 1858 først vitenskapelig påviste hvitløkens antibakterielle egenskaper. Under første verdenskrig ble hvitløk flittig brukt bl.a i behandlingen av tyske soldater og under andre verdenskrig fikk hvitløken kallenavnet «Russisk penicillin» da den russiske armeen fortsatte å bruke den selv om penicillin nå var oppfunnet.

Det var først i 1944 at man klarte å isolere stoffet allicin fra hvitløk og det ble senere fastslått at allicin hadde sterke antibakterielle egenskaper. Selv utfortynnet i oppløsningsforholdet 1:250 000 viste allicin antibakteriell aktivitet mot enkelte bakterier. I 1947 ble den kjemiske formelen til allicin funnet.

Over tid har det dukket opp mange interessante fakta og historier om hvitløk, for eksempel så sies det at om du putter et fed med hvitløk inntill foten din, mellom sokken og huden, vil hvitløken kunne påvises i urinen din etter bare 15 minutter. Dette sier litt om hvor kraftig effekt hvitløk kan ha.
Det høres kanskje merkelig ut for oss i dag, men under den store influensa epedimien i USA I 1917-18 var det helt vanlig å ha på seg et halskjede laget av hvitløk når en var ute blant folk for å beskytte seg mot smitte. Dette viser hvor akseptert hvitløkens medisinske effekter var. Før antibiotika kom på markedet var hvitløk den vanligste antiseptiske middelet på markedet.
Etter antibiotika kom på markedet ble hvitløken så og si «glemt» i vesten og blir for det meste kun brukt i matlaging, med unntak av noen europeiske land hvor hvitløk fremdeles blir brukt sammen med moderne medisin.

Hva er det egentlig i hvitløken?

Det er et stoff som finnes i løk som heter n-propyldisulfid og det er dette man er redd for. Ved inntak av store mengder kan det føre til oksidativ skade på røde blod celler som da danner Heinz legemer som trigger kroppen til å kvitte seg med disse. Da oppstår Heinz anemi som i værste fall kan være dødelig. Dette stoffet finnes også i hvitløk, men i mindre mengder.
For at en hund skal utvikle Heinz anemi estimerer man at den må spise 0,5% av sin kroppsvekt i løk. Røde blodlegemer produseres hele tiden i beinmargen, slik at dosen må inntas over lengre tid. Det vil si at en hund på 20kg må spise 100g løk hver dag over en lengre periode for å utvikle denne typen anemi, noe som vil være vanskelig å få gjennomført.

Det er sterke bevis for at løk kan ha slik effekt på dyr, men det finnes ingen bevis på at hvitløk noen gang har utløst denne reaksjonen. I media og på internett kommer det med gjevne mellomrom opp artikler og mer eller mindre seriøse debatter angående hvitløk og hund. Der hvor det oppgis referanser henviser disse referansene kun til virkning av løk, ikke hvitløk.
Den eneste studien som er å finne på temaet er en ad-hoc studie utført i østen for over 10 år siden, men forskningen og metoden var dårlig. Det er vanskelig å finne ut av helt grunnleggende spørsmål som feks hvor ren hvitløken som ble brukt var, hvor mye som ble gitt og tidsrom. Det virker som om hvitløken her ble introdusert direkte inn i kroppen på dyret over en lengre periode. Vi mener at forholdene studien ble utfør under og standarden og metoden som ble brukt gjør at resultatet ikke har noen verdi sett i sammenheng med normal bruk under vanlige forhold.

Dokumenterte fakta

Det finnes dokumenterte fakta på bruk av hvitløk i behandling av hunder og katter. For oss er det enkleste å vise til fakta om produktene Dorwest produserer.
Det finnes to AVM-GSL* godkjente urtepreparater i Storbritania som har hvitløk som hoved ingrediens, Dorwest produserer begge og vi selger den ene, Garlic & Fenugreek tabletter, på det norske markedet. Produktene er godkjent av Storbritanias Veterinary Medicines Directorate (dette direktoratet overser, autoriserer og godkjenner bruken av alle medisiner for dyr i Storbritania). Dorwest Garlic & Fenugreek tabletter har hatt denne godkjenningen i 40 år og har vært på markedet i Storbritania i nesten 60 år.
En slik godkjenning stiller store krav til produktet, det betyr bl.a at kvaliteten på hvitløken brukt i Garlic & Fenugreek tablettene er mye høyere og med et garantert allicin innhold enn det som blir brukt i mat og andre uregulerte produkter. Enda mer relevant for deg som forbruker er de kliniske testene produktet blir utsatt for. For at et produkt skal få en slik godkjenning må VDM`s panel av veterinærer være overbevist om at produktet faktisk effektivt kan behandle lidelsene og sykdommene som det skal behandle og at det er trygt å bruke.
Når produktet er godkjent vil det gjevnlig bli revidert og testet. Bl.a vil alle innrapporterte bi-effekter bli registrert. De to produktene som inneholder hvitløk produsert av Dorwest har kun 0,00001% registrerte bi-effekter eller reaksjoner pr 10 million doser, og dette er bare mistanker om bi-effekter, det er ingen tilbakemelding om registrerte bi-effekter hvor man med sikkerhet kan si at det er hvitløks produktene som har forårsaket reaksjonen. Ingen av de innraporterte mistankene på bi-effekter er anemi.

Vi vil trygt anbefale Dorwest produkter med hvitløk til våre kunder. Disse er testet og erklært trygg i bruk. Husk at hvitløk fungerer best ved bruk over en periode, feks 1 måned, og kan også brukes forebyggende i mindre doser.
Vi anbefaler ikke å gi fersk hvitløk til hunder da den kan føre til dårlig mage.

Innlegget er basert på en artikkel av Dorwest Herbs og Urtekildens Leksikon .

*AVM-GSL er preparater godkjent av Veterinary Medicines Directorate UK og European Medicines Agency. AVM-GSL preparater har bevist medisinsk effekt på de sykdommene eller lidelsene som de skal hjelpe mot. Slike produkter kan selges av alle. Andre produkter fra Dorwest med AVM-GSL godkjenning: Kelp Seaweed tabl, Mixed Vegetables tabl., Raspberry Leaf tabl. og Scullcap & Valerian tabl.

rrrFor å oppnå en balansert rå kost til hunden, ofte kalt BARF (Biologically Appropriate Raw Feeding) trenger vi flere ingredienser:
Muskelkjøtt: En viktig kilde til proteiner, mineraler og vitaminer.
Innmat: En naturlig kilde flere mineraler, vitaminer og sporstoffer som feks biotin, jern, kopper, sink, selen og vitamin A og D, i tillegg til proteiner og fett.
Bein og brusk: Gir blant annet naturlig tilførsel av kalsium, glukosamin, chondriotin og kollagen.

Disse ingrediensene kan det være litt utfordrende å få tak i for oss nordmenn, om vi ikke driver med jakt eller kjenner noen som gjør det. De fleste slaktebutikker er borte for lengst, og strenge regler kan gjøre det utfordrende for privatpersoner å kjøpe varer rett fra slaktehuset. Ofte blir det da at vi tyr til ferdig produkter, men kun et fåtall av disse inneholder alle disse ingrediensene.

I tillegg til det animalske trenger vi også litt vegetabilske ingredienser som gir litt karbohydrater, her er grønnsaker å foretrekke. De siste ingrediensene er ofte oljer og urter som sikrer en god balanse av fettstoffer, mineraler og vitaminer.

Om vi så har klart å få tak i alt dette så skal det settes sammen til en balansert diett og oppbevares. Det vanligste er å fryse slike ingredienser da det forlenger holdbarheten. Det kan by på utfordringer i forhold til plass da det vil alltid lønne seg å lage store porsjoner som så deles opp i måltids porsjoner. I tillegg må en alltid ta hensyn salmonella, e-coli og andre bakterier når en holder på med slike råvarer, da spesielt innmat.

Dette kan høres utfordrende ut for de fleste, men heldigvis har vi funnet et produkt som gjør balansert råfòring enkelt for alle: Barfit Complete!

Barfit Complete inneholder alle ingrediensene nevn over, i tillegg har de fermentert grønnsakene slik at de er rike på probiotika som er bra for magen og fremmer de gode bakteriene i tarmen.
Barfit Complete har også Chiafrø som inneholder mange mineraler som styrker skjelletet, styrker immunforsvaret og støtter stoffskiftet. Chiafrø har den perfekte balansen av Omega 3 og Omega 6 oljer: 3:1 som gir den beste effekten av disse. Styrker hjerte og blodårer. Chiafrø har også et høyt innhold av fiber som er bra for fordøyelsen og mer Vitamin C enn appelsin og mer jern enn spinat.
Barfit Complete har også safrantistelfrø som med sitt høye innhold av linolsyre styrker immunforsvaret og styrker viktige funksjoner i stoffskifte og beinstrukturen. Sammen med Chiafrø  har de en betennelsesdempende effekt.

I Barfit Complete blir alle ingrediensene malt opp og lufttørket, noe som gjør det enkelt å oppbevare. Her trengs ingen frysing eller kjøling, Barfit Complete oppbevares tørt i normal romtemperatur (eller kaldere). Barfit Complete er også enkel å ta med seg på tur, feks i sekken som niste for hunden på jakt eller lignende. I og med at det er tørket har det liten vekt og volum. Bitene gies slik de er, du trenger ikke å tilsette vann, men hunden skal så klart alltid ha tilgang til rent vann ved siden av.
Doseringen på Barfit Complete er for voksne normal aktive hunder 0,8-1% av kroppsvekten pr dag. I og med at Barfit Complete inneholder fiber fra muskelkjøtt gir det en god metthetsfølelse.
Barfit Complete kommer i tre forskjellige varianter, hvor alle er singelprotein slik at det også fungerer for sensitive og allergiske hunder. Barfit Complete kommer i And, Lam og Kylling.
Barfit Complete kommer i 1kg, 2,5kg og 5kg. 1kg Barfit Complete tilsvarer 5kg råfòr, 5kg Barfit Complete tilsvarer hele 25kg råfòr!
Prøv Barfit Complete til din hund, den vil takke deg! Du finner Barfit Complete her.
Barfit importeres av Allprod as

Artikler

Relaterte poster

Gurkemeie til hund

Gurkemeie til hund

Gurkemeie er den siste superurten som har blitt populær til hund, men fordi den har blitt så populær er det mye motstridende informasjon det ute. Tenker du på å bruke gurkemeie til hunden din får du her 5 gode råd fra Dorwest sine eksperter.

les mer

Ingen resultater funnet

Siden du ser etter ble ikke funnet. Prøv å omformulere søket ditt, eller bruk menyen.

Ingen resultater funnet

Siden du ser etter ble ikke funnet. Prøv å omformulere søket ditt, eller bruk menyen.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

#hunse-sport

Følg oss på Instagram

0
    0
    Din handlekurv
    Handlekurven din er tomTilbake til butikken